49-årige Niels Holgersen, Esbjerg, arbejder i dag ubesværet

49-årige Niels Holgersen, Esbjerg, arbejder i dag ubesværet sine 50 timer om ugen i lufthavnen, men indtil han for seks år siden kom til Hugo Nielsen Instituttet i Gram, så fremtiden mørk ud. Han så for sig et liv uden det job, han er glad for, kemotabletter hver dag resten af livet og sig selv siddende i en kørestol.

Af journalist Bodil Moes

Da Niels Holgersen var 38, tog han orlov fra sit job i lufthavnen for at bestyre Brande Hallerne. “Jeg havde nok lidt for travlt,” siger han, “og jeg begyndte at få lidt psoriasis udslæt og senere en ømhed i hele kroppen. Efter to år vendte jeg tilbage til lufthavnen, men nu havde jeg smerter i håndled og albuer, og det var smerter, der flyttede sig til andre led. Det måtte være gigt.”

Psoriasis-gigt er svær at spore i blodprøver
“I 1993 gik jeg til en meget, meget dygtig gigtspecialist, men de mange blodprøver, der blev taget, viste ingenting. Der gik trekvart år, før man var sikker på, at jeg havde psoriasis-gigt, for denne lidelse er vanskelig at spore. Jeg fik nu en medicin, der virkede meget langsomt, og i 1994 var det blevet så galt, at jeg skulle bruge en halv til en hel time for at komme ud af sengen. Jeg var også betænkelig ved medicinen. Jeg fik både kemopræparater og morfin, og jeg ville ende som et narkovrag, hvis jeg fortsatte. Nu besluttede specialisten at sende mig til Gigthospitalet i Gråsten.

Her var jeg indlagt i tre uger til genoptræning, men ikke alene fortalte de mig, at jeg ville ende med at sidde i en kørestol, hvis jeg fortsatte med mit arbejde, jeg skulle også tage kemotabletterne resten af mit liv.”

“I kommunen mente de også, at jeg måtte opgive mit job, og de gav mig et erhvervskørekort til taxi og bus, så jeg havde noget at falde tilbage på.

Da det så værst ud var hjælpen der
Niels Holgersen var så heldig, at han i lufthavnen havde en meget fleksibel arbejdsplads, der lod ham gøre det, han var i stand til, men i 1995 gik det for alvor ned ad bakke. “Efterhånden tog det mig cirka to timer at klargøre mig til at gå på arbejde, for først da var leddene varmet så meget op, at det var muligt,” siger han.

“På det tidspunkt havde jeg hørt lidt om Hugo Nielsen, der ved at stikke nåle i folk kunne kurere dem for næsten hvad som helst. Så dårligt, som jeg havde det, kunne der ikke ske noget ved at prøve det.!

“I 1997 tog jeg til Gram og sagde: “Stik bare de nåle i, selv om jeg ikke tror en skid på det!” Det gør jeg til gengæld i dag, selv om jeg ikke kan forstå, hvordan han var i stand til at gøre mig rask.”.

Der skete en masse mærkelige ting
“Jeg faldt i søvn, så¨snart Hugo Nielsen havde sat nålene i, og når behandlingen efter 20 minutter var forbi, kørte jeg hjem og sov otte timer. I begyndelsen kom jeg en gang om ugen. Det blev efter tre måneder droslet ned til tre gange om måneden, og sådan kørte det i trekvart år.”

“I de første måneder skete der en masse mærkelige ting i min krop. Jeg svedte og var svimmel, og jeg fik smerter, hvor jeg ikke havde haft det før, for eksempel i min ene skulder. “Der må være sket noget voldsomt med den skulder,” sagde Hugo Nielsen, og han havde ret. 10 år før havde jeg brækket den! Det var min krop, der “huskede”, hvad der var sket, forklarede han mig.”

“Jeg stoppede i juli 1998, efter at jeg det sidste halve år kun havde fået behandling to og senere én gang om måneden. Vi blev enige om, at nu ville vi lade tiden gå, og hvis jeg fik smerter måtte jeg have flere behandlinger. Det blev der dog ikke brug for.

Det gode liv uden psoriasis-gigten
“Jeg havde både hud-psoriasis og psoriasis-gigt, men alt, hvad jeg mærker til det i dag, er en lille smule udslæt i hovedbunden og på albuen, og hvis det er kraftig frost, kan jeg få nogle enkelte udslæt. Gigtspecialisten og min egen læge kunne se, at jeg var blevet rask, men de sagde, at “der er mere mellem himmel og jord” og “Hvis du tror på det, skal det nok være rigtigt”. Jeg var så heldig, at det ikke var kræft, men jeg er overbevist om, at jeg uden parallel-akupunkturen havde siddet i en kørestol i fem år. I stedet arbejder jeg ofte 50 timer i lufthavnen og er glad for, at jeg ikke blev nødt til at sige farvel til min arbejdsplads.”

Jeg har læst og godkendt ovenstående interview.
Esbjerg, 2. april 2003
og her i 2018 og har det stadig fint.